La meva llista de blogs

divendres, 21 de desembre del 2012

119. Sobre l'autodomini. Sobre la gana.

La imatge:

La persona que té una mena de gana caprici i davant la temptació de picar "quelcom de menjar" cedeix.

La persona que té una mena de gana caprici i davant la temptació de picar "quelcom de menjar" fixa l'atenció en un altra tema o bé senzillament s'imagina que està menjant allò que té en ment (per exemple un tros de xocolata), que l'està saborejant i com aquest gust imaginat té un punt culminant i un punt llunyania.


L'exercici: 

1. Té gana caprici i per tant menjaries un tros de xocolata o quelcom.
2. Observes la sensació.
3. Esculls una de les següents dues opcions:
a.  Fixes l'atenció en un altra objecte d'interès que sigui més noble.
b. T'imagines menjant el tros de xocolata, com l'estàs gaudint, i observes finalment com aquesta gana caprici s'esfuma.
4. Et sents victoriós ja que has guanyat la batalla i has guanyat punts en la qualitat del autodomini dels instints.

L'explicació: 

La imaginació és una capacitat bastant forta i per tant la realitat que un experimenta no només és la que viu sinó la que també interpreta. I per tant si estem d'acord que en funció de com un interpreta la realitat, la seva experiència serà una o una altra, aleshores la persona té la possibilitat d'elegir entre fer diferents lectures davant el que li succeeix en lloc de reaccionar condicionadament sigui per bé o per no tant bé. Aleshores quan un s'adona compte que pot escollir, és quan pot fer ús de la seva imaginació.
En aquest cas, un es pot imaginar que està menjant quan realment no ho està fent, i aleshores ja està gaudint de manera mental aquell aliment d'interès, fins el punt que també experimenta com deixa de tenir la necessitat de menjar i d'aquesta manera un pot superar la temptació de realment picar.
Lògicament recomano aquest exercici només en el cas que es tracte d'una gana caprici, i no naturalment quan una persona té gana perquè hagi tingut una despesa energètica important.

Sí a vegades es tracte d'enganyar o dominar la ment, en lloc de deixar que ens domini. Tenim més capacitats que les ens podem imaginar o més ben dit, que poden millorar la nostra autoconsciència per mitjà de l'aprofundiment d'algunes capacitats com per exemple la de la imaginació. Alerta amb la imaginació en el sentit que no hem de deixar que ens domini. És important saber orientar-la definint un objectiu determinat per mitjà de la concentració.  Cal també procurar que aquest objectiu sigui just i generós, ja que aleshores un serà capaç d'estar més bé amb un mateix i la gent del voltant.

Concentració, imaginació, i autodomini!


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada